Prispevki

Najnovejši prispevki


ikone-10priporocil-1.png

Stres obremeni srčno-žilni sistem, zato poskrbimo za vzdrževanje srca in ožilja z redno zmerno telesno aktivnostjo. Tako bomo pokurili odvečne stresne hormone, vrnili telo v ravnovesje in zbistrili misli. Za začetek je dovolj že kratek sprehod, sčasoma pa lahko spreminjamo vrsto, intenzivnost in trajanje vadbe.


ikone-10priporocil2.png

Nekatera živila delujejo kot spodbujevalci, ki telo spravijo v stanje, podobno stresu. Pomembno je, da čim večkrat posežemo po sezonski in lokalno pridelani hrani, ki naj bo čim manj kemično obdelana, ter da užijemo zadosti vlaknin in antioksidantov.


ikone-10priporocil8.png

Dobra socialna mreža je zelo pomembna pri obvladovanju stresa in čezmerne psihične obremenjenosti. Družina, partner, otroci, prijatelji, sodelavci in druge osebe iz ožjega ali širšega socialnega okolja so bistveni za naše psihično zdravje.


ikone-10priporocil3.png

Pokličite prijatelja in mu zaupajte svojo težavo. Delite svojo skrb s partnerjem, družinskim članom, sodelavcem, zdravnikom ali s strokovnjakom za duševno zdravje. Pogovor vam bo prinesel olajšanje in svežo perspektivo ter vam pomagal pri iskanju prave rešitve.


ikone-10priporocil9.png

Včasih se nam zdi situacija težja, kot je v resnici, zato si vzemimo čas in dobro razmislimo o problemu ter o tem, kako ga bomo rešili.


ikone-10priporocil5.png

Tako kot velja, da pričnemo v stresni situaciji dihati pospešeno in plitvo, velja vpliv tudi v obratni smeri – z dihanjem lahko umirimo stresno reakcijo.


ikone-10priporocil7.png

Pisanje dnevnika svojih občutkov, načrtov in doživetij nam je lahko v pomoč pri obvladovanju stresa in pri osebnostni rasti. Zapišite si dogodke in kako ste se nanje odzvali. Analizirajte in razmišljajte.


ikone-10priporocil6.png

Obstaja veliko sprostitvenih tehnik, na primer avtogeni trening, progresivna mišična relaksacija, vizualizacija, joga, meditacija, tai chi in druge. Ena najbolj priljubljenih pa je čuječnost.


ikone-10priporocil10.png

Omogočite telesu in duši čas za regeneracijo. Umirite se s spancem, sprehodom, branjem knjige, molitvijo, meditacijo, masažo, savno in podobnim. Privoščite si odmik od televizije, radia, časopisa ali interneta. Pojdite na sprehod brez telefona. Če ste bolni, si vzemite čas za okrevanje.


Kontakt


E-MAIL

info@zap.siTELEFON

041 704 954Spremljajte nas preko

Socialnih omrežijPokliči zdaj