Domov » Baza znanja » Preprečevanje sindroma zapestnega prehoda (karpalnega kanala)

Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala (sindrom zapestnega prehoda) je bolečinski sindrom, ki je posledica utesnitve živca v zapestju.

PRIZADETO PODROČJE

Draženje živca se čuti kot mravljinčenje, bolečina in motnje občutka za dotik na področju dlani, ki ga mediani živec oživčuje (na spodnji sliki osenčeno z rdečo).

ERGONOMIJA ZAPESTJA

Aktivnosti v zapestju ter položaji zapestja, ki predstavljajo povečano tveganje za nastanek sindroma zapestnega prehoda, so vsi tisti, v katerih je zapestje zunaj svojega naravnega, nevtralnega položaja. Gre za položaje, pri katerih os dlani ni poravnana z osjo podlahti, temveč je zapestje upognjeno.

Tveganje se poveča pri dolgotrajnih ali ponavljajočih se gibih ali položajih, kot na primer pri neergonomskem tipkanju ali pri neustreznem delu z računalniško miško.

TIPKOVNICA

Tudi pri uporabi tipkovnice pazimo na nevtralni položaj v zapestjih. Tipkovnico namestimo predse, v višino komolcev, tipka B pa naj bo poravnana s popkom.

Tipkovnice ne podstavljajmo na nogice, leži naj v ravnini podlage.

MIŠKA

Pri delu z miško upoštevajmo naslednja priporočila:

  • miška naj leži v višini komolcev, blizu tipkovnice,
  • pri delu z miško naj podlahti počivajo na podlagi, ramena naj bodo sproščena,
  • zapestje naj bo v nevtralnem položaju,
  • miško držimo rahlo in je ne stiskamo.

Nasvet: Kadar miške ne uporabljamo, roko umaknemo z nje.

PREPREČEVANJE IN ZDRAVLJENJE

Blažje oblike je mogoče pozdraviti ali ublažiti s počitkom, ergonomsko optimimzacijo delovnega mesta ali z imobilizacijo zapestja z opornico.

Priporočljivo je izvajanje ustreznih vaj (povezava – aktivni odmori za roke).

Poskrbimo za ZDRAVJE rok

Poleg dobrega ergonomskega položaja je za zdravje vezivno-mišičnih struktur zapestij in rok pomembno vzdrževanje zdravja mišično-vezivnih struktur področja z ustreznimi vajami in aktivnimi odmori.

Zaključek – karpalni kanal

Sindrom karpalnega kanala je bolečinski sindrom, ki nastane zaradi draženja ali poškodbe medianega živca v zapestju.

Nastanek sindroma lahko povzroči ali pospešijo aktivnosti, pri katerih je zapestje dolgo časa v odklonjenem, neergonomskem položaju, uporaba sile, izpostavljenost vibracijam in nekateri drugi dejavniki.

Za vzdrževanje dobrega zdravja rok, zapestij in prstov je pomembno upoštevanje dobre ergonomije pri delu in pri prostočasnih aktivnostih ter vzdrževanje dobrega zdravje mišično-kostnih struktur področja.